Lezing Doortje Smithuijsen

15 nov 2022

Een analyse van ons digitale gedrag

De digitale revolutie veranderde onze manier van leven en denken ingrijpend. Een van de gevolgen is het gegroeide aanbod aan digitale verslavingen. Journalist en filosoof Doortje Smithuijsen onderzoekt en verkent de verslavingen in haar nieuwe boek ’Iedereen Verslaafd?’.

Van PlayStation tot appen, van stappenteller tot Instagram: werkelijk alles wat we online doen, lijkt een sterk aantrekkende werking op ons te hebben. Vrijwel iedereen kijkt meer naar schermen dan hij of zij zou willen; niemand kan nog zonder smartphone. Maar maakt dat ons allemaal meteen verslaafd?

Doortje Smithuijsen bezoekt klinieken, spreekt psychologen, interviewt game-, porno- en Instagramverslaafden, maar ook mensen die niet zonder hun Strava of datingapps kunnen. Daarnaast kijkt ze kritisch naar zichzelf en haar eigen omgeving: in hoeverre verschilt onze digitale afhankelijkheid van die van ‘echte’ verslaafden? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een online obsessie?

Op dinsdagavond 15 november geeft Doortje een inkijkje met een meeslepende en scherpe analyse van de gevolgen van digitalisering. Welke rol speelt technologie in jouw leven, bij jullie thuis? Daarover gaan we samen in gesprek. Doortje legt in klare taal uit wat er in onze maatschappij gaande is met digitale verslavingen en jij kunt jouw vragen hierover op haar afvuren.

Locatie

Theaterzaal in RSG ’t Rijks (Bergen op Zoom) en online.

Programma

19:15 – 19:30 uur: inloop
19:30 – 20:15 uur: uitleg over digitale verslaving (online en in de zaal)
20:15 – 21:00 uur: online gedeelte is afgesloten, het gesprek met de zaal gaat verder.

Aanmelden

Wil jij meer weten over de maatschappelijke ontwikkelingen rondom digitaal gedrag en digitale verslavingen? Meld je dan gratis aan voor de lezing van Doortje Smithuijsen op dinsdag 15 november van 19:30 – 21:00 uur in de theaterzaal van RSG ’t Rijks. Je kunt je ook aanmelden voor de online lezing. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Bibliotheek West-Brabant.

Aanmelden gaat via https://bit.ly/Doortje