Even een bodempje leggen

17 januari 2023

Match

Voor het gedeelte van de ‘no dig-marketgarden’, het educatieve deel van het Voedselbos Vierhoeven in de gemeente Roosendaal, was veel karton nodig. Via het netwerk van Samen in de Regio kwamen zij bij Metrical, een internationaal productiebedrijf voor boorhouders van diamantboren in Halsteren.

Donatie voor bodem

Al eerder doneerde Metrical een flinke hoeveelheid karton. Toen was het Van Bergse Bodem die het materiaal – en dat van Eco-Point – gebruikte voor de bodembedekking van hun nieuwe gewassen. Zij hebben er een goede oogst mee gekregen, dus wij hopen voor Voedselbos Vierhoeven op hetzelfde resultaat.

No dig-methode

Voedselbos Vierhoeven hanteert voor hun bodem een ‘no dig-methode’. Dit is een heel simpele manier van tuinieren, zonder de bodem om te spitten. Het is goed voor de grond en het leven erin. Het houdt koolstof vast in de grond, de structuur wordt beter. Het levert een grotere oogst op én het scheelt veel werk!

Gezonde bodem

Door niet te spitten, wordt de bovenste laag van de grond veel gezonder. Schimmels en bacteriën ontwikkelen zich beter, waardoor plantenwortels gemakkelijker vocht en voedsel vinden. Om de bodem af te dekken en te beschermen tegen onkruid, wordt er karton opgelegd.