en prokkelen maar

20 juni 2016

Match

Een ‘Prokkel’ is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een beperking en iemand zonder. Een belangrijk onderdeel van het Prokkelen zijn de zogeheten ‘Prokkelstages’. Mensen met een beperking kunnen dan een dag stage lopen bij een bedrijf of organisatie. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het om draait.

Samen in de Regio stimuleert organisaties, bedrijven én mensen met een verstandelijke beperking om samen iets te doen tijdens de Prokkelweek: één week in het jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. En van een positief beeld mag zeker gesproken worden!

Zo raakten stichting Prisma en Pauwer zeer enthousiast over de Prokkelweek en vroegen zij Samen in de Regio en haar partners om diverse Prokkelstages. Na een intensieve voorbereiding konden haar cliënten in de maand november op pad!

Prokkelpop

De cliënten van Pauwer kwamen met vele enthousiaste verhalen terug van het bezoek aan Gebouw-T. Gebouw-T is het poppodium van Bergen op Zoom en omstreken. Met concerten van (inter)nationale topartiesten, dance-events, festivals en meer stond deze stage hoog op het lijstje van de cliënten. Gedurende de dag kregen zij een rondleiding aangeboden en leerden de cliënten alle ins en outs van het werken bij het poppodium. “We hebben een korte rondleiding gegeven en verteld wat we in Gebouw-T doen. Daarnaast hebben we in een oefenruimte de favoriete muziek van de cliënten laten horen op en echte DJ set”, aldus Peter Janssen namens Gebouw-T.

Samen klussen bij Prisma

De medewerkers van de dagbesteding bij stichting Prisma hebben zich ook ingezet voor de extra Prokkelweek. Zij lieten hun werkplek zien aan de cliënten van Pauwer en gingen samen met hen aan de slag. Er werd hard gewerkt. Prisma stond versteld van het doorzettingsvermogen van Jan! “Ondanks zijn lichamelijke beperkingen is niets teveel voor Jan. Alles wat binnen zijn macht lag, pakte hij aan. Na onderling overleg heeft hij een tafel afgeschuurd met behulp van een handschuurmachine. Dit ging hem heel goed af! Jan is een fijne, enthousiaste kerel met een tomeloze energie! Hij is bij ons altijd welkom!” aldus stichting Prisma.

Kennis opdoen bij de ABN AMRO

Een andere bijzondere stage is die van Marc, een cliënt van Pauwer. Hij heeft zijn stage gelopen bij de ABN AMRO en ervaarde hoe het is om een echte bankier te zijn. “Marc vond het erg spannend, hij wilde vooral weten waar de kluis is, hoe dik de deur is en hoeveel geld er in zou liggen. Ook de monteur die de pasmuntmachine een onderhoud kwam geven is goed uitgehoord door Marc. Onze stagiaires Marleen en Gülsah hebben hem, na een kennismaking met mij, deze dag begeleid door ook diverse zaken voor hun scriptie te laten zien”, aldus Rene van Tilborg directeur ABN AMRO Bergen op Zoom.

Fort Smakelijk en de Prokkelweek

Ook bij Kees Bronkhorst van Fort Smakelijk waren de cliënten van stichting Prisma van harte welkom. Fort Smakelijk staat altijd open voor een kijkje in zijn keuken, de Prokkelweek is hem dan ook niet vreemd. Lennie en Wil hebben het erg naar hun zin gehad. Zij waren voor deze dag even echte chef-koks in de keuken van Kees. “Wat Lennie en Wil betreft, is het voor herhaling vatbaar”, aldus Pauwer.

Prokkelen bij de WVS
Samen met Koos de Jong heb ik een genoeglijke ochtend beleefd bij ons industrieel bedrijf aan de Ravelstraat. Koos hebben we eerst leren oefenen met fijn priegelwerk waarbij diverse onderdelen via een vaste volgorde gemonteerd moeten worden. Dit kost Koos veel moeite, hij is namelijk slechtziend en gelet op de grootte van zijn handen was dit werk niet passend. Daarna zijn we overgestapt op groffer werk, wat stukken beter beviel.

In een korte tijd had hij zijn eigen werkplek ingericht en pakte vlot de onderdelen op de tast. Het tempo was bemoedigend en hij is een gezellige prater. Hij heeft het reuze naar zijn zin gehad en bij het afscheid c.q. nagesprek heb ik hem als aandenken een set werkhandschoenen aangeboden. Hij zag zich nog wel jarenlang bij ons werken maar hij heeft voldoende om handen o.a. bij het ontmoetingsgebouw van Pauwer, genaamd de Sleutel. Zodat hij niet snel in een isolement valt. Wat mij betreft is de Prokkelweek voor herhaling vatbaar mocht Samen in de Regio in de toekomst nog kandidaten hebben!” aldus Henk Balemans afdeling arbeidsontwikkeling.

Gastvrouw bij WijZijn

Op een leuke manier met elkaar in gesprek gaan. Dat is zeker aan bod gekomen tijdens de Prokkelstage van Petra! Op 30 november bezocht de cliënt van Pauwer WijZijn Bergen op Zoom en sloot zij aan bij de gezellige dames van de receptie.

Dit was direct de laatste Prokkelstage voor de cliënten van Prisma & Pauwer. Alle partners van Samen in de Regio kijken terug op een zeer leuke Prokkeldag! In 2017 is er weer een officiële Prokkelweek, dit zal zijn in de week van 12 juni. Ook jij kunt meedoen! Ben je geïnteresseerd? Laat het ons weten!