Nederlands leren, dat doen we samen!

13 juli 2021

Match

Het is maandag, ergens in juni. Ronald van der Heijden, maakt niet het gebruikelijke ritje naar de locatie van Versteden in Bergen op Zoom, waar hij werkt als productiemanager. Hij gaat deze maandag naar Curio Entree aan de Rooseveltlaan, om met de jonge nieuwkomers die daar onderwijs volgen, te praten over werken bij een technisch bedrijf. In gesprek met een expert in de techniek: dat is een ideale combinatie om te werken aan je Nederlandse taal en om je te oriënteren op de mogelijkheden van technische beroepen.

De wens van Curio Entree

Charlotte Leijs, docent en loopbaanbegeleider bij Curio Entree weet maar al te goed dat het zo werkt. En daarom stuurde zij een wens naar Samen in de Regio. Kunnen we via het netwerk realiseren dat onze groep anderstalige jongeren de Nederlandse taal oefent in gesprekken met Nederlandse mensen. Ella van Es van Versteden B.V. laat al gauw weten, dat zij graag aandacht geven aan deze oproep. Bij hen op de werkvloer, waar leidingen van allerhande formaat worden gemaakt, is het een mengelmoes van nationaliteiten, dus ze zijn wel wat gewend.

Solliciteren, net echt!

Een wens die was bedacht als ‘koffiepraat in de pauze’ pakt uit naar een praktische les ‘solliciteren’. En Ronald van der Heijden stond voor het eerst van zijn leven voor de klas. “Het is een prachtige plek om mijn praktijkervaring bij Versteden met sollicitanten voor deze jongeren in te zetten. “Hallo ik zoek een baan”, dat is voortaan niet meer de enige tekst die ze in een e-mail naar werkgevers schrijven. Het is mooi om hen op deze manier te kunnen motiveren om nog meer met de Nederlandse taal aan de slag te gaan.”

Solliciteren in het echt!

Voor de enthousiastelingen die een baan in de techniek wel zien zitten was er boter bij de vis: zij schrijven een CV en mailen die op naar Versteden. Wie weet kunnen zij het oefenen van sollicitatiegesprekken gelijk in praktijk brengen. Volgens de leerkracht van Curio is Ronald van der Heijden van Versteden in ieder geval een goede kandidaat als nieuwe collega voor de klas. Aangenomen!

Ook interesse?

Ben je ook geïnteresseerd om deze jonge nieuwkomelingen nog beter op weg te helpen met de Nederlandse taal? Bij Curio Entree ben je heel welkom! Laat het ons weten; wij brengen je met hen in contact.