Een uitdagende ‘Lego league’ bij de DialOOOgtafel van Samen in de Regio

8 november 2018

Evenementnieuws

Praten over de medewerker van de toekomst, dat doe je bij voorkeur met jongeren aan tafel. Maar wanneer komt dat er van? Nou, vandaag! Bij de DialOOOgtafel van Samen in de Regio.

Twintig leerlingen van RSG ’t Rijks schoven aan. Aan elke tafel waren ook overheid, ondernemers en onderwijs vertegenwoordigd. Young and Wise kwam bij elkaar. Is er een kloof tussen die twee, waar ligt dat aan en hebben we er ook een oplossing voor? Dat is een fors vraagstuk. Toch leidden alle gesprekken tot een oplossing, de een ruimdenkend, de ander dichterbij. En iedereen mocht weer even jong zijn, want elke oplossing moest gevisualiseerd worden met een bouwwerk van Lego-blokjes.
Deze aanpak stimuleerde enorm, om samen te werken, elkaar vragen te stellen, in te leven in de ander. En dan lukt het!

Barry Jacobs, wethouder van gemeente Bergen op Zoom, sprak in zijn inleiding al over het belang van samenwerken en elkaar leren kennen. Nadien liet hij weten, deze ochtend vooral veel geleerd e hebben. En daar stond Leon de Rond, rector van RSG t Rijks, niet van te kijken. In zijn visie zijn we allemaal de medewerker van de toekomst en zijn we ons leven lang aan het leren. Daarbij gaat het niet alleen om inhoud, de vakkennis uit een opleiding, maar ook om het maken van de verbinding met de emotionele vaardigheden. Hoe voelt het voor de ander? Benjo van den Boogaard, spreker van Studio.WHY, benadrukt hoe belangrijk die koppeling is. Je maakt met je bedrijf of organisatie altijd iets voor een ander. Het maakt niet uit wat wij denken. Het is belangrijk dat je de ánder begrijpt.

De vernieuwende aanpak van de gesprekken, waar op de eerste plaats tijd gemaakt werd voor het inleven in de ander (de jongeren) en vanaf daar het creëren van ideeën en oplossingen bracht veel teweeg aan de tafels. Met het bouwen met Lego als klap op de vuurpijl! Samen in de Regio werd beloond met veel complimenten over de energie en de opbrengst van deze ochtend.

De DialOOOgtafel vond plaats bij La Place Bergen op Zoom, met bovendien dank aan de waardevolle bijdrage van enkele partners uit het netwerk van Samen in de Regio. Deze keer waren dat Marlies van Lier van Fris Presentaties, Chris Klink Fotografie, Zuid-West Update, Sardonos Promoties.