Een goed gesprek is het halve werk

6 april 2022

Match

Vanuit onze onderwijspartners kregen we het verzoek om mee te denken over hulp bij het voeren van sollicitatiegesprekken. Het plan stond al, maar bij de invulling en de gasten konden we iets betekenen.

Sollicitatiedag

Docent en loopbaanbegeleider Charlotte Leijs van Curio Entree aan de Rooseveltlaan in Bergen op Zoom organiseerde samen met haar collega Koen Botermans voor de studenten die binnen een half jaar zullen uitstromen een sollicitatiedag.

‘s Ochtends volgden de studenten workshops om de kennis uit het project ‘solliciteren’ op te frissen. In de middag hadden de leerlingen speeddates met bedrijven en organisaties met als doel ‘echte’ gesprekken te oefenen. Bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat er ook matches uit voortkomen. Dit zijn prachtige kansen voor een (bij)baan voor de studenten.

Workshops en daarna speeddates!

Curio stelde aan Samen in de Regio de vraag of we werkgevers bereid konden vinden om een bijdrage te leveren aan deze dag. Dat bleek geen moeilijke vraag. Partners uit het netwerk reageerden enthousiast en waren nieuwsgierig om de jongeren van Curio Entree te leren kennen.  En de studenten waren al net zo enthousiast, bijna 100 jongeren namen heel actief deel aan deze dag. Een compliment aan hen!

Curio Entree gaf aan Samen in de Regio een groot dank-je-wel voor de bijdrage aan deze dag. En dat dank-je-wel geven wij graag door al onze partners die hun betrokkenheid toonden op deze dag.

Met de van haar bekende dynamiek nam Marlies van Lier van Fris Presentaties niet alleen de presentatie op zich, in een bomvolle aula. In een workshop gaf zij tips aan de studenten hoe je je presenteert in een sollicitatiegesprek. Hoe je zo’n gesprek voert kwam aan bod in de workshop van Roel Soffers en Patrick Westgeest van Werkcentrum Brabantse Wal. Joop Mijland van DHL, Calista Timmermans van Anders Werkt en Ingrid Zijlmans van Business Provit keken met de studenten naar hun cv.

In de middag vonden de speeddates met bedrijven plaats, om alle tips van het programma in de ochtend gelijk toe te passen in sollicitatiegesprekken. Uit het netwerk waren aanwezig Robin Jonkers, Fourstar, Denise Verbaarendse en Randy van tanteLouise, Hans Verdult Werkcentrum Brabantse Wal, Rosemarie van Merode en Hilal Bayrak van S&L Zorg , Rob Michielsen van Bergh Brandveiligheid, Eva van Vliegbasis Woensdrecht,  Annette de Mooij van Leerwerkloket, Angela Kraus van Florensis, Maroeska Ruhé van Torio, Anand Binda van IW Installatie, Gylion Elgin van Anna voor Zorg en Rudolf Markesteijn van 21Academy.

“Goed dat ik je nu ken”

Eerste afspraken voor vervolggesprekken zijn gemaakt en bij het netwerken aan het einde van de dag zijn nog volop telefoonnummers en cv’s uitgewisseld. Dat biedt nog meer kansen op succes. De spirit zat er goed in, het was een fantastische dag met persoonlijke successen voor de jonge studenten én met een goed gevoel voor de bedrijven en organisaties die erbij waren. Elkaar ontmoeten en weten wie je bent, dat is de belangrijkste opbrengst van deze dag volgens de werkgevers.

Het is een bijzonder mooi voorbeeld hoe we met het netwerk van Samen in de Regio van betekenis te kunnen zijn. Met ook een compliment aan Charlotte en Koen van Curio Entree voor het initiatief voor deze dag en hun enorme drive voor deze studenten.