Een feestje met een laptop

13 oktober 2020

Match

Voor drie leerlingen uit Eritrea en Syrië, die dit schooljaar startten bij Curio Entree-opleiding aan de Rooseveltlaan in Bergen op Zoom, vonden we via het netwerk van Samen in de Regio een laptop. De docenten maakten een klein feestje van het moment waarop de leerlingen de laptops in ontvangst namen. “Dat het is gelukt om drie laptops te vinden, die de leerlingen ook nog mogen houden. Dat is fantastisch, zó waardevol!”, de docenten zijn heel enthousiast. De leerlingen zijn vooral erg onder de indruk van dit cadeau van Deltacom en blij dat ze nu ook volop mee kunnen doen net als hun mede-studenten. Waarom dat feestgevoel en waarom zoveel enthousiasme?

Een betrokken netwerk
Een laptop aanschaffen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gemeente Bergen op Zoom kreeg een seintje van docenten van Curio Entree, Mona Peer en Charlotte Leijs: “De leerlingen zijn heel welwillend, maar komen voor financiële ondersteuning niet in aanmerking. Het is echt een probleem.” “De enige oplossing ligt bij ondernemers en vrijwilligers die iets voor deze doelgroep willen doen”, vertelt Karin Nicolaï, klantmanager Sociaal Domein in gemeente Bergen op Zoom. Zij benaderde Samen in de Regio of wij met het netwerk van betrokken ondernemers iets konden beteken.

Een nieuwe toekomst
Deltacom, gespecialiseerd in ICT én partner van Samen in de Regio, heeft kennis van refurbished laptops. Dat zij dan drie laptops in orde maken voor deze leerlingen, die ze ook nog mogen houden, dát is de aanleiding voor het feestje. Voor de vluchtelingenjongeren is de waarde veel meer dan het hebben van een laptop. Zij kunnen meedoen net als alle anderen, zij kunnen zich ontwikkelen en ontdekken waar hun interesse ligt. Het geeft hoop voor hun nieuwe toekomst!

Goed onderwijs voor iedereen
Ben je 16 jaar of ouder en heb je nog geen middelbareschooldiploma, dan kun je starten bij Curio Entree. Jongeren worden opgeleid om door te stromen naar de arbeidsmarkt of om verder te leren. Voor vluchtelingenjongeren die net in Nederland zijn, is de Entree opleiding vaak de eerste kennismaking met het onderwijs. We hechten er veel waarde aan dat zij zo snel mogelijk goed onderwijs volgen en kunnen ontdekken wat ze daarna willen. Daarom is het in de wet zo geregeld.

Uit deze samenwerking tussen Deltacom, gemeente Bergen op Zoom en Curio halen we ook een nieuw idee.
Nog veel meer leerlingen zouden geholpen zijn met een laptop. Bij wie ligt er geen exemplaar in de kast, die na een update weer een tweede leven aan kan? Daar gaan we mee aan de slag! Een plek waar je de laptops in kunt leveren en waar ze worden ge-update. Of ge-refurbished? We gaan het onderzoeken.