Eén en één is twee en alle kinderen kijken allemaal naar het bord van de leerkracht in de klas. Zo werkt het op de basisscholen al lang niet meer. Ook niet bij ABBO basisschool de Krabbenkooi. In de groepen werken zij met spelend leren, dus al spelend leren de kinderen didactische en sociaal emotionele vaardigen. En daar komen allerlei materialen bij van pas. Bijvoorbeeld houten plankjes, het liefst wel duizend, allemaal in de dezelfde kleine maat. Dat was de vraag van de Krabbenkooi aan Samen in de Regio.
Duizend plankjes!
Binnen ons netwerk zorgt een eenvoudig houten plankje van 12 cm bij 2,5 cm voor een verbinding die meer dan alleen duizend plankjes oplevert. Een basisschool, een bouwbedrijf en een zorgorganisatie dat is de beste combi voor deze match. De Kok Bouwgroep maakt een berekening voor een gunstige bestelling zonder restmateriaal en levert het aan bij S&L Zorg. De cliënten van de drukkerij en de tuingroep van locatie Sterrenbos gingen aan de slag. “Onze mensen voelen het als een heel belangrijke klus, omdat ze het maken voor kinderen. Het geeft een extra emotionele lading, heel bijzonder ”, zo zegt Irene van Nassau van S&L Zorg, ze is trots op de klussers.
Spelend leren
“De plankjes kunnen we overal inzetten. We zijn er echt blij mee!”, vertelt Jessy van der Meer, directeur van ABBO basisschool De Krabbenkooi. “De kinderen bouwen er torens mee in de rekenles. Dat doen ze dan alleen, in tweetallen of in een groepje. Zo voeg je de dimensie samenwerken toe. De opdracht kan zijn ‘Wie maakt de hoogste toren van tien plankjes?’ of juist bouwen vanuit eigen fantasie. Dat is weer een andere dimensie”. Ze haalt de plankjes op bij S&L Zorg en brengt een mooie collage mee van dankjewel-tekeningen die de leerlingen maakten.
Duurzame samenwerking
De kennismaking tussen S&L Zorg en basisschool de Krabbenkooi is niet van korte duur. Ze plannen na deze match direct een activiteit in voor de carnaval: ‘dweiltjes’ maken voor alle leerlingen. Het past mooi bij de dagbesteding en is voor de school fijn nu zij minder gebruik kunnen maken van de inzet van hulpouders.
Oog hebben voor elkaar en waarde toevoegen aan een samenwerking. Dat is mooi. Dat is waar we het voor doen bij Samen in de Regio.