Denktank Arbeid & Taal: Snel op de hoogte en kansen benutten

3 september 2019

Evenementnieuws

Als je het aan de aanwezige partners vraagt, is de sessie van de Denktank niet weg te denken uit het jaarprogramma van Samen in de Regio. Op de bijeenkomst van 3 september stonden Arbeidsparticipatie en Taal op de agenda. Die maatschappelijke thema’s horen bij uitstek bij elkaar en na deze Denktanksessie nóg meer, want de partners hebben afspraken gemaakt voor nog meer  nieuwe samenwerkingen. Hoe komt dat in zo een korte tijd, een ochtend!, tot stand?

Weten wat er is
Esther Hartog van het Taalhuis gaf een presentatie over het taalaanbod op de Brabantse Wal. Dat blijkt een eerste belangrijke match te zijn voor deze bijeenkomst. Bij velen was namelijk niet bekend hoe uitgebreid, hoe dichtbij en hoe op maat het aanbod is. Het Taalhuis is geen aanbieder van taal, maar is wel hét aanspreekpunt voor particulieren, voor bedrijven en voor organisaties. “Wat praktisch om vandaag kennis te maken met deze experts. Het vinden van een juiste persoonlijke oplossing voor taal wordt zo gemakkelijker dan ik dacht.”

Samenwerkingen waar je niet aan denkt
Ook gespreksrondes zijn onderdeel van de Denktanksessie, telkens met andere partners aan tafel. Het moment om te vertellen wie je bent. En de gelegenheid om verder te praten over taal en arbeid; wat kun je voor elkaar betekenen? Want zo gaat dat bij Samen in de Regio.

Aan het geluid in de zaal en het negeren van de zandlopers en de klok is op te merken, dat iedereen volop van deze gelegenheid gebruik maakt. Dat gaat gewoon vanzelf. En de opbrengst? Die is juist níet vanzelfsprekend. Nieuwe samenwerkingen waar je van tevoren nooit aan gedacht had, bijvoorbeeld Coöperatie Dela en Humanitas maken plannen. Voor een gesprek met Esther Hartog van het Taalhuis blijkt heel veel belangstelling te zijn. SDW, de WVS, Zorgbureau de Puzzel, Leger des Heils maken met haar een afspraak over de aanpak van taal.

En nog iets anders
Tussendoor, bij koffie en een heerlijke koek van Dawn Food op de locatie van Bouwmensen Zuid-West, gaat het dan ook nog over hele andere zaken. ZEPXL en SDW gaan eens bij elkaar binnen kijken om meer te weten over ieders aanbod op hun dagbestedingslocaties. Van elkaar leren en samenwerken. Je weet nooit wat er van komt bij Samen in de Regio. Maar dat het een goed gevoel geeft, dat is zeker!