De vele gezichten van dementie

14 februari 2022

Match

Blazen maar! In een tel raakt de ‘huiskamer’ van locatie De ZuidOost vol met zeepbellen. En kijk, al die vrolijke gezichten als iedereen zijn best doet met de ‘bellenblaas’. Tegelijkertijd knappen de bellen plotseling uit elkaar. “Het laat zien hoe het ook in ons leven kan gaan”, vertelt Raymond van Oosterbos, namens stichting Alzheimer Bergen op Zoom.

Om een gezicht te geven aan dementie heeft de stichting de wens om met schetsen, schilderijen, verhalen en gedichten van mensen die ‘een relatie hebben’ met dementie een boekje samen te stellen.  “We hebben een prachtige verzameling. Maar we hebben niet de centen om het te drukken”, dat klinkt als een vraag als Martien van Leeuwen van de stichting belt naar Samen in de Regio.

Samen op pad

Als we het Buurtcultuurfonds van Stadlander bellen, zijn zij bereid om de drukwerkkosten op zich te nemen. De match! En er is meer. Via Stadlander raakt ook De ZuidOost met stichting La Pucelle in contact met Alzheimer Café. “De creativiteit van deze partner is van harte welkom”, vertelt Martien van Leeuwen. Een duurzame samenwerking is ontstaan tussen deze partners van ons netwerk, met ook al plannen voor activiteiten rondom het Alzheimer-thema van 2022 ‘Samen op pad’!

Deze ochtend zijn ook fotograaf Christian Keijser en Sander Scholtus van Scholtus Document Services op pad gegaan naar De ZuidOost. Ook voor deze betrokken partners is het vanzelfsprekend om een steentje bij te dragen aan deze match. Prachtig al deze lokale verbindingen!

Lokaal Preventie Akkoord

Frans en Els Videler, die zelf een bijzonder positieve wending geven aan hun leven met dementie, ontvingen het eerste exemplaar van ‘De vele gezichten van dementie’. Zij reikten het boekje op hun beurt uit aan Mignon van der Zwan, de wethouder van de gemeente Bergen op Zoom die vanuit Volksgezondheid ook het Lokaal Preventie Akkoord onder haar hoede heeft. Door dementie een gezicht te geven en te voorkomen dat de mensen in een isolatie raken, levert deze match een prachtige bijdrage aan dit akkoord.