De tuinploeg van SDW doet het gewoon

16 november 2021

In de spotlight

In een keldergebouw van het tientallen jaren oude conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven, heeft Daniël van Klink van SDW zijn kantoor. Samen met acht medewerkers vormt hij de tuinploeg van het terrein. Als er bruiloften of feesten gepland staan, zorgen zij dat alles er spik en span bij ligt. SDW is er voor mensen bij wie het niet helemaal zelf lukt. Zijn tuinploeg noemt Daniël een onderneming: “Ik probeer te denken als ondernemer. Hoeven was een van de eerste grote projecten waarmee ik ben gestart. Ik wil het beste uit deze mensen halen. Ik doe dit soort projecten al 16 jaar, niet alleen in Hoeven, maar ook bij tuinen van SDW en de Volksabdij in Ossendrecht.”

Weg uit huis halen

Voor Daniël draait het om uit te zoeken wat iemand wél kan. “Ik wil ze uit het thuisleven halen. Binnen word je eigenlijk alleen maar ziek. Je verveelt je, vaak gaan mensen roken of drinken. Het is een ongezonde levensstijl. Bezig zijn is gezonder. Het is een uitdaging om dat duidelijk te maken, want de meesten zitten thuis met een uitkering. Werken levert eigenlijk niks op, want wij mogen deze mensen financieel niet belonen. Daarom probeer ik, als ik deze mensen en hun begeleiders benader, te focussen op dat ze er iets anders voor terugkrijgen. Ik moet ze wel iets te bieden hebben.”

Het sociale contact dat ze ervoor terugkrijgen is in elk geval al mooi meegenomen, vertelt Daniël: “Ze zitten niet meer thuis, maar komen met mensen in contact. Ze worden aangesproken of spreken zelf iemand aan. Ik wil dat ze zoveel mogelijk integreren in de maatschappij, dat ze zinvol bezig zijn en geen flauwekulwerk doen. Om dat extra te benadrukken hebben we bijvoorbeeld in samenwerking met een bedrijf al eens T-shirts voor de tuinploeg laten maken. Dat geeft status en daar voelen ze zich best wel goed bij.”

Oproep andere bedrijven

Het is tegelijk een oproep aan andere bedrijven die zijn aangesloten bij Samen in de Regio om eens mee te denken of je iets kunt betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarbij geldt voor Daniël vooral het credo ‘gewoon doen’. Aan afwachten, overleggen en nog eens overleggen heeft hij geen boodschap: “Je moet dingen proberen. Dan zie je vanzelf of het werkt.”

Daniël geeft enkele voorbeelden van dat proberen: “Er kwam hier eens een jongen in een rolstoel binnen. Werk voor hem creëren was een uitdaging. Ik heb toen een stagiair op internet eens laten zoeken naar mogelijkheden voor een aangepaste schoffel. Die vond een geweldige tool, waarmee die jongen toen vanuit zijn rolstoel met één hand de tuin kon gaan schoffelen. Zo was er ook een keer iemand met een beperking die met een heggenschaar de heg wilde gaan doen, maar dat vond ik te gevaarlijk. Met wat creativiteit hebben we toen een speciale schaar voor hem gemaakt, zodat hij op een veilige manier ook mee kon werken aan het snoeien van de heg.”

“Het is vooral dankbaar werk”, besluit Daniël het gesprek in de tuinen van Bovendonk. “Als ik te horen krijg hoe blij mensen zijn met het werk dat wij afleveren, dan vind ik dat heel erg fijn om te horen.”