Leerlingen van RSG ’t Rijks zochten voor DON Bureau naar een oplossing voor een probleem op en rond een beweegbare brug. Afgelopen jaar zijn een aantal onveilige situaties voorgevallen, welke soms geleid hebben tot een ongeval. In veel gevallen wordt gekeken naar de operator aangezien deze de brug bedient. De studenten hebben als opdracht meegekregen om te komen tot oplossingen om een brugoperator te ondersteunen in zijn taak of om de weggebruiker beter te attenderen op de brug.
DON Bureau is een advies- en ingenieursbureau in Bergen op Zoom met expertise in infrastructurele objecten, waaronder bruggen. Voor de leerlingen van ’t Rijks is deze opdracht hun meesterproef, het examen, waarmee zij vijf jaar Technasium afsluiten. “Het is mooi om te zien hoe studenten met een open blik te werk gaan, niet gehinderd door vakblindheid”, vertelt Gertjan Pieper van DON Bureau.
Leerlingen zoeken in principe zelf een opdrachtgever. Met een workshop van een acquisitietrainer bereiden zij zich daarop voor. Lukt het niet, dan maken ze gebruik van het bestand met opdrachtgevers van de school. DON Bureau nodigde ‘t Rijks uit voor een kennismaking, waar de samenwerking voor de praktijkopdracht met de brug uit voortkwam. Wilfried Willemen, coördinator van Technasium bovenbouw, is blij met deze samenwerking: “DON Bureau is een opdrachtgever die de lat hoog legt voor de leerlingen. Ze besteden veel aandacht aan een goede feedback, waardoor leerlingen boven zichzelf uit stijgen.”
En daar blijft het niet bij. Nu ’t Rijks en DON Bureau elkaar kennen, volgen hoogstwaarschijnlijk meer praktijkopdrachten. Dat is goed nieuws voor de ondernemende en onderzoekende leerlingen van ’t Rijks. Voor DON Bureau een mooie manier om studenten enthousiast te maken voor techniek.
Voor het probleem met de brug zijn oplossingsrichtingen bedacht door de studenten. Minder ongelukken, omdat Sophie, Rowan en Mathijs voor het bedieningssysteem verbeteringen hebben voorgesteld. Ook aanpassingen buiten op de brug zelf, zoals meer contrast tussen het beweegbare en het vaste deel.
In het netwerk van Samen in de Regio komen onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar. ’t Rijks en DON Bureau weten hoe het werkt. Zij zijn beide partner, daarom delen we dit voorbeeld met ons netwerk. Zij zullen vast en zeker meer kansen creëren en aanpakken in het netwerk. We kunnen elkaar nu niet ontmoeten bij bijeenkomsten van Samen in de Regio. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen, dat DON Bureau en ‘t Rijks niet bereikbaar zijn, om hun ervaringen te delen met andere partners. Raak vooral geïnspireerd door deze bruggenbouwers.