Congres tegen oudermishandeling

4 februari 2020

Partnernieuws

Ouderenmishandeling? Ga toch spelen!

Het zijn schrikbarende cijfers: minstens een op de twintig ouderen in ons land is het slachtoffer van mishandeling. Dat moeten we niet willen, toch? Zorgorganisatie tanteLouise in Bergen op Zoom lanceert een serious game, niet alleen om ouderenmishandeling onder de aandacht te brengen, maar ook om er daadwerkelijk iets aan te doen.

Met het spel, dat vanaf 20 februari 2020 door iedereen gratis is te downloaden, hoopt tanteLouise het grote publiek bewust te maken van de vele gezichten die ouderenmishandeling heeft. Van fysiek geweld tot financiële uitbuiting, van treiteren of beledigen tot verwaarlozing of zelfs seksueel misbruik.

Spelenderwijs maken de gamers kennis met de inwoners van een fictief stadje, waaronder verschillende senioren. Zoals mevrouw Klaassen. Ze is 93 jaar en wordt financieel misbruikt. Wie aandachtig het spel speelt, herkent in de verschillende spelfases de signalen die mogelijk op misbruik of ontspoorde mantelzorg wijzen. Ook de landelijke code om mishandeling te melden is in de game verwerkt.

Scenario’s uit het echte leven

Net als tanteLouise zetten ook deze organisaties de serious game in om hun eigen medewerkers te trainen. maar zij niet alleen. De game is leerzaam voor iedereen die met ouderen te maken heeft. Van bankmedewerker tot kapper. Rabobank Zuidwest-Brabant onderkent de problematiek en heeft zich meteen aangesloten als partner. TanteLouise hoopt dat meerdere partijen aanhaken en de gratis game onder de aandacht brengen van hun medewerkers of hun klanten.

Congres tegen ouderenmishandeling

Om het bewustzijn rond ouderenmishandeling te vergroten, houdt tanteLouise op 20 februari 2020 onder de naam Wie Helpt? een congres rond dit thema in theater De Maagd en Bergen op Zoom. Aanmelden kan via de website van tanteLouise.