Coachen met paarden

27 oktober 2016

Match

Bep Dijkhuizen, eigenaresse van Zarah’s Hoeve heeft zich al ruim vijftien jaar intensief verdiept in de paardentaal. Het werken met de paarden combineert zij samen met het werken met jongeren en volwassenen die tijdelijk in de knel zitten. Sinds 2007 biedt Zarah’s Hoeve, centrum voor Mens en Paard dan ook paardencoaching aan.

Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. Hierbij wordt een beroep gedaan op de natuur van het paard, namelijk het zijn van een vluchtdier en het leven in een kudde. Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan Bep de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben.

Zorghoeve Kakelbont kwam met vijf personen naar Lepelstraat voor een coachingssessie met Bep haar paarden. Als tegenprestatie boden zij twee kub-kisten aan met appels, uiteraard werd dit erg gewaardeerd door de dieren!

“ Het was een redelijk mooie middag in september en de paarden stonden er rustig bij in het zonnetje. Niet iedereen van het groepje was gewend aan paarden en een enkeling zag er ook tegen op om iets met de paarden te gaan doen. Maar na wat uitleg zag ik de geruststelling op de gezichten van de cliënten.

Ik vertelde hen waarom paarden zo geschikt zijn om mensen te coachen. Om het zelf te ervaren zijn we tussen de paarden in de paddock gaan lopen. Een van de paarden kwam ook ons bekijken; ze wilde even kennismaken en lekker gekriebeld worden. Ze bleef ons maar achtervolgen en om meer vragen totdat ik benoemde dat ze er waarschijnlijk een boodschap had met haar gedrag: de boodschap was; “als je aandacht wilt, moet je er om vragen”. Een van de deelnemers begreep goed dat die boodschap voor haar bedoeld was. Op het moment dat dit uitgesproken was, liep het paard weg; taak volbracht!”

In haar beroepsleven heeft Bep ervaring met het begeleiden van diverse doelgroepen, de methodiekontwikkeling deze personen in het onderwijs terug te krijgen en ze naar een diploma te leiden sloot dan ook perfect aan bij het concept van Zarah’s Hoeve.

Als afsluiting hebben beide zorgboerderijen samen diverse voorbeelden nabesproken onder het genot van een warme kop thee.