Bijzondere school met bijzondere verhalen

25 november 2021

In de spotlight

Het is een klein doosje dat altijd op tafel staat in de kamer van Rogier Raeijmaekers. Het herinnert hem aan de dankbare taak die hij uitvoert als onderwijsmanager bij Curio isk in Bergen op Zoom. “Als ik met mensen in gesprek ben laat ik ze het doosje zien of wanneer ik het zelf even zwaar heb, kijk ik er even in. Dan weet ik weer waarvoor ik dit werk doe.” In het bakje zitten kleine cadeautjes en aandenkens van zijn leerlingen. Het zijn voornamelijk kinderen van arbeidsmigranten en vluchtelingen.

Meest verschrikkelijke dingen meegemaakt

Het kan niet anders dan dat de vaak schrijnende verhalen waarmee de leerlingen op deze bijzondere school belanden, je raken: “Ik weet aan het begin van het jaar niet hoeveel leerlingen ik aan het einde van het jaar heb. We proberen ze in twee jaar tijd voor te bereiden op onze maatschappij en een reguliere school. Belangrijk is dat we maatwerk leveren: wie ben je en wat heb je nodig? Daarnaast willen we de leerlingen een veilige leeromgeving bieden.” Rogier vertelt verhalen over gezinnen met kinderen uit Eritrea die in onze regio zijn terecht gekomen. Ook krijgt hij jongeren die jaren geleden uit Syrië zijn gevlucht en nauwelijks onderwijs hebben gehad. “Die kinderen hebben de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt. Dat raakt mij enorm”, vertelt Rogier gepassioneerd.

Het is een flinke uitdaging om de leerlingen op weg te helpen, maar die gaat Rogier graag aan: “Het gebeurt vaak dat ik een intake doe met iemand die analfabeet is. Ook doe ik vaak gesprekken met Google Translate. Soms haal ik wel eens een leerling bij zo’n gesprek die al langer in Nederland is. Die spreekt bijvoorbeeld Arabisch, maar kan tegelijk helpen met de vertaling.” Daarna worden ze in een groep geplaatst: “Wij zijn geen reguliere school. De leerlingen zijn nieuwsgierig en gemotiveerd. Spijbelen gebeurt niet. De school is een netwerk.”

Van onderwijs naar werk

Naast het bieden van persoonlijk onderwijs, vindt Rogier het erg belangrijk dat ‘zijn’ leerlingen een inkijkje krijgen in het werkveld. Hij doet een krachtige oproep aan partners van Samen in de Regio om mee te denken: “Wij zoeken bedrijven met een maatschappelijk hart om leerlingen te begeleiden naar werk. Al is het maar door middel van een snuffelstage.” Rogier is er trots op dat hij in samenwerking met ons netwerk inmiddels een subsidie heeft gekregen om tientallen kwetsbare jongeren naar werk te begeleiden.

Met veel plezier en enthousiasme laat Rogier het schoolgebouw zien. Hij showt vol trots enkele lokalen die in ontwikkeling zijn: “We hebben in samenwerking met Saver een kringloopwinkel opgezet. Daar kun je over een paar maanden spulletjes kopen. De leerlingen staan achter de kassa en ze prijzen de artikelen. Ook zijn we bezig om een fietsenwinkel te maken.”