Bijzonder fietsenplan bij Our Workflow

10 mei 2022

Partnernieuws

Voor leerlingen tussen 12 en 18 jaar die nieuw in Nederland zijn en geen of niet genoeg Nederlands spreken, zorgt het Curio isk voor begeleiding en lessen. De internationale schakelklas leert ze de taal en onderwijst in cultuur en diverse praktische vakken. De jongeren worden voorbereid op een mbo-opleiding of op een baan.

Praktijkervaring opdoen

Een van die vakken is Techniek. Omdat de leerlingen naast een hoop nieuwe kennis ook (en vooral) praktijkervaring opdoen, is de fietswerkplaats een geliefde plek van Mulu. Samen met Bryan zorgt hij voor alle fietsen die bij Curio isk worden geleverd.

Extra kennis nodig

Mulu komt uit Eritrea en daar was hij al fietsenmaker. Als hij hiermee in Nederland verder zou willen, dan heeft hij wat extra kennis van zaken nodig. En van de taal. Bryan doet de opleiding Social Work en loopt stage bij Curio isk. Hier leert hij Mulu de Nederlandse woorden voor de fietsonderdelen en gereedschappen. Daarnaast geeft hij fietslessen aan de leerlingen van Our Workflow.

Fietsdonaties

“Hoe we aan fietsen komen?” vervolgt Bryan. “Die krijgen we dankzij Our Workflow van de gemeente Bergen op Zoom. En via andere donaties.” De fietsen die door de gemeente worden verwijderd omdat ze verkeerd staan geparkeerd, worden eerst zes maanden bewaard. Als ze niet worden opgehaald, kijken de fietsenmakers van Our Workflow deze na. Fietsen die nog goed zijn, worden opgeknapt en gerepareerd waar nodig. De resterende tweewielers worden gebruikt voor onderdelen.

Bestemming

De fietsen die klaar zijn, worden gebruikt door de leerlingen. Voor fietslessen en om van en naar huis te rijden, als ze het fietsen onder de knie hebben. Ook worden er fietsen gereserveerd voor vluchtelingen die in de regio zijn ondergebracht. “Als je zelf een fiets hebt die opgeknapt moet worden, dan kun je die ook brengen. Maar het duurt wel even voor je aan de beurt bent, want we hebben pas weer heel veel ‘nieuwe’ fietsen gekregen,” zegt Bryan.

Samen leren

Mulu is blij met zijn leerwerkplek: “Ik weet al veel van fietsen. Nog niet van Nederlands. Nu leer ik met plaatjes alle woorden. Dan kan ik straks vertellen wat ik doe, als mensen dat willen weten.” Ook voor Bryan is het leerzaam. Als Nederlander spreekt hij de taal al prima. “Maar ik kan nog een hoop leren van Mulu over fietsen! En over een nieuw leven in een ander land.”