Bij Gebouw-T staat verbinden hoog op de lijst

7 december 2021

In de spotlight

De opbouw van het podium voor een concert is in volle gang. Dat is hoe de medewerkers van Gebouw-T in het centrum van Bergen op Zoom het graag zien. Aan het enthousiasme van marketingman Joep Gudde ligt het in elk geval niet. Ook al kon er de afgelopen anderhalf jaar niet altijd een podium opgebouwd worden, Gebouw-T draaide wel door: “Het zit in het DNA van het team om snel te schakelen. Nadat corona was uitgebroken, begonnen we direct met livestreaming. Het klinkt heel stom, maar we hebben een druk jaar gehad.”

Vrijwilligers zijn alles voor Gebouw-T

Alle reguliere concerten werden afgeblazen, maar binnen de mogelijkheden die er waren zocht Gebouw-T naar mogelijkheden: “Dat was heel tof. Alles werd geannuleerd, maar iedereen dacht mee om er het beste van te maken, zowel mensen van de techniek als artiesten zelf. Dat gaf veel energie”, vertelt Joep. De grootste uitdaging was volgens hem om de vrijwilligers betrokken te houden: “We hebben een club van 150 vrijwilligers. We hebben ze direct allemaal een kaartje gestuurd en gebeld. Voor ons is het vrijwilligerswerk meer dan alleen maar een avondje achter de bar staan. We maakten een quarantainekrantje voor ze. Alles om ze betrokken te houden. Dat was voor ons belangrijk, maar ook voor de vrijwilligers zelf.”

Het verbinden van mensen sluit perfect aan bij de missie die Samen in de Regio ook heeft. Daarom ervaart Joep een directe betrokkenheid tussen de twee organisaties: “Wij willen dat deze regio bloeit. Dat ondernemers en partners er alles aan doen om zoveel mogelijk uit de omgeving van Bergen op Zoom te halen. Het is een mooie stad en die moet aantrekkelijk blijven. Wij doen dat voornamelijk door te focussen op een goed aanbod voor jongeren, want zij zijn de toekomst van de regio. Het voordeel is dat jeugd muziek vaak wel interessant vindt.”

Jongeren in de ‘driver’s seat’

Het jongerenplatform dat Gebouw-T ontwikkelde, Young Creations, laat volgens Joep duidelijk zien waarom de jeugd zo belangrijk is: “Jongeren zijn ons toekomstig publiek, maar ze zijn ook het organisatietalent van later. Daarom gaan we samen met hun dingen creëren en organiseren we evenementen. Wij zetten ze in de driver’s seat. Wat ik er zo mooi aan vind, is dat wij ze tools geven om dingen te doen die ze tof vinden.”

Niet alleen jongeren krijgen veel aandacht bij Gebouw-T. Voor iedereen is plek ingeruimd. “Corona of niet, wij proberen te verbinden. Ook vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk mensen een podium te kunnen bieden. Daarom hosten we onder andere meetings of kijken hoe we mensen kunnen opleiden”, vertelt Joep enthousiast. Uiteindelijk draait het bij het poppodium om concerten in volle zalen en wanneer de regels het toelaten, zal dat eindelijk weer mogelijk zijn.