Bij Curio Steenspil krijgt iederéén een boost

2 november 2020

In de spotlight

Op vmbo-school Curio steenspil staat de beroepspraktijk centraal. En om dat te realiseren is samenwerking met bedrijven en organisaties om je heen onmisbaar. Daarom is deze onderwijsaanbieder ontzettend blij met het Samen in de Regio netwerk, leggen onderwijskundige Nicolle van Groningen en onderwijsmanager Michel van Loon uit.

Op hun school staat projectonderwijs centraal, melden de enthousiaste vmbo-ambassadeurs. De aansluiting bij bedrijfsleven en andere praktijkorganisaties is daarbij belangrijk. Het is volgens Michel en Nicolle heel fijn dat veel van die partijen bijeenkomen en benaderbaar zijn via Samen in de Regio.

Concreet en bruikbaar

“We werken veel met externe opdrachten van plaatselijke ondernemers”, vertelt Michel. “Leerlingen ontvangen een projectuitdaging waarbij ze een oplossing moeten bedenken voor een bestaand probleem. Leerlingen krijgen waar nodig hulp en advies van zowel onze docent als van een expert uit het bedrijfsleven. De projecten zijn soms op locatie uit te voeren en andere keren op school. Meestal is het een combinatie daarvan.” Het doel is dat er een concrete oplossing uit komt die in de praktijk bruikbaar is.

Veelzijdig en gefundeerd

Het projectonderwijs is onder meer gericht op samenwerkingsvaardigheden, brainstormen en plannen. Voor de vakspecifieke input worden er workshops of gastlessen aan gekoppeld. Dit wordt geregeld door de opdrachtgevers zelf aangeboden, variërend van een zorginstelling als tanteLouise tot producenten als Cargill, DHL en Ricoh. En van de politie tot horeca, of met een projectonderwijspartner als het Natuurpodium. Natuurlijk steeds met gesloten beurs of hoogstens met vergoeding van onkosten voor realisatie, geheel volgens de Samen in de Regio gedachte.

Inspirerend en verbindend

Nicolle: “We zijn al best lang aangesloten bij Samen in de Regio. Het mooie is dat de wederkerigheid en bereidwilligheid er groot zijn. Aangesloten partners komen niet alleen halen of brengen; je zoekt naar hoe je elkaar versterkt.” Mede daarom is ze erg enthousiast over de wijze waarop netwerkbijeenkomsten vaak zijn ingericht. “Die tafels waarin je echt contact maakt met partners hebben grote meerwaarde voor ons. Ik heb er al de nodige Curio-collega’s enthousiast van zien worden. Net als over de inspirerende sprekers die er geregeld zijn.”

Mooie voorbeelden

Het blijft niet bij mooie woorden en toezeggingen, heeft de praktijk al lang bewezen. Leerlingen hebben op projectbasis werkelijk al van alles gerealiseerd, met en voor Samen in de Regio partners. De onderwijskundige vertelt: “Een mooi voorbeeld is Gebouw-T. Daar hebben ze een nieuw betaalsysteem voor consumpties in gebruik genomen en ze zochten een bestemming voor de duizenden oude munten. Eén van mijn collega’s gaat hier samen met leerlingen een kunstwerk van maken. Ze hebben er al een rondleiding gehad en dat was superleuk.”

Een ander project dat haar duidelijk enthousiast maakt is de ‘snoeproute’. Vaak zie je vanaf supermarkten een spoor van verpakkingen, van snoep, snacks en drankjes. Leerlingen hebben samen met het Natuurpodium, Saver en de gemeente een creatieve oplossing bedacht en in de bieb geëxposeerd. Die exporuimte is een match, ontstaan op een netwerkevent van Samen in de Regio. Voor de bieb ook van meerwaarde want die wil meer jongeren in de bibliotheek.