“De bibliotheek is veel meer dan een stapel boeken.” Annebelle Kools is programmamaker bij Bibliotheek West-Brabant. Ze maakt aan het begin van het gesprek direct duidelijk welke boodschap ze graag wil vertellen: “De bibliotheek heeft een beetje een stug imago, maar daar ligt ook gelijk de uitdaging”, vertelt ze lachend. “Het is leuk om met dat imago aan de slag te gaan. De bibliotheek is enerzijds een heel betrouwbaar instituut. Mensen zullen niet snel iets van je vinden als je naar de bieb gaat. Anderzijds is het ook voor veel mensen een drempel.”
Taal en digitaal
Waar het bij Bibliotheek West-Brabant vooral om gaat, is de focus op taal en digitaal, legt Annebelle uit: “Wij willen mensen een steuntje in de rug geven en ze helpen met alles waar taal bij komt kijken. Daarvoor gebruiken we een taalspreekuur, maar ook workshops over gezondheid, bewegen en goed eten. Taal komt daarin ook weer terug als je bijvoorbeeld een doktersrecept moet kunnen lezen. We vinden het verder belangrijk om mensen volwaardig digitaal mee te kunnen laten komen in de samenleving. Dat is meer dan op TikTok zitten en weten hoe je moet swipen. We leren mensen om met phishing om te gaan of helpen ze te ontdekken of een website betrouwbaar is.”
De bibliotheek heeft al met al een brede doelgroep: “Iedereen is welkom, maar onze focus ligt op de kwetsbaren. Het mooie is ook dat de bieb een openbare ruimte is en toegankelijk voor iedereen. Als je op zoek bent naar een rustige werkplek, kun je hier terecht. Je betaalt geen dure cappuccino en hebt ook geen lidmaatschap nodig om hier te kunnen zitten”, vertelt Annebelle enthousiast.
Maatschappelijke functie
Of Annebelle zich zorgen maakt dat mensen steeds minder lezen? “Feit is inderdaad dat mensen minder lezen. Het taalniveau gaat omlaag, terwijl je taal zo vaak nodig hebt. Het is voor iedereen belangrijk om leesmeters te blijven maken.” Daarin ziet de Bibliotheek West-Brabant een grote rol weggelegd voor zichzelf, maar helemaal alleen kunnen ze het niet: “We zijn allemaal verantwoordelijk voor de maatschappij waarin we leven. De bieb kan niet iedereen op weg helpen, maar we doen het waar we kunnen.”
Dat keiharde werken doet de bibliotheek in onze omgeving ook in samenwerking met Samen in de Regio: “Wij hebben de partners nodig. Niet alleen voor onszelf, maar ook om te verbinden met elkaar. Als een organisatie aangeeft dat enkele van de medewerkers de taal niet machtig zijn, kunnen wij daarin helpen. Dat doen we met de bijeenkomsten die wij organiseren, maar we kunnen ze ook in contact brengen met bijvoorbeeld onderwijsinstelling Curio. Daar hebben we een warm netwerk voor nodig en Samen in de Regio is dat.”