Betrokken en verbonden tijdens de Culturele Proeftuin

10 november 2022

Evenementnieuws

Het was een originele start bij onze Culturele Proeftuin. Gelijk bij de ingang van Curio isk vond een heuse fotoshoot plaats. Fotografe Natalia Kasyanenka uit Oekraïne maakte samen met Gijs Proost prachtige portretten in klederdracht.

Extra ervaring

In de schoolkantine stonden de jongens en meiden van Curio Horeca, food en hospitality klaar met een smakelijk hapje, gemaakt door leerlingen van Curio entree en isk. Ook namen zij tijdens de avond de drankjes op en serveerden deze uit. Gewoon, omdat ze graag extra ervaring op wilden doen. “En omdat het heel leuk is om te doen!”

Voor het eerst

De gasten werden verwelkomd door pianist Tim uit Belarus, die Marcel uit Polen nog zover kreeg om spontaan een zelfgeschreven nummer te zingen op het podium. Iets dat hij nog nooit had gedaan! En hij was niet de enige die deze avond iets voor het eerst deed. Dat maakte het zo bijzonder.

Van over de hele wereld

Onze speciale gasten zijn afkomstig uit diverse delen van de wereld; Eritrea, Somalië, Syrië, Iran, Oekraïne, etc. Via de internationale schakelklas van Curio, Curio entree, opvanglocaties Oekraïne in Bergen op Zoom en Woensdrecht en Werkplein Roosendaal werden zij aan ons voorgesteld.

Op het podium

Voor ons is het altijd een beetje spannend of alles goed zal verlopen, maar voor hen gold dat helemaal! Zij hadden nog niet eerder zo in de spotlights gestaan. Hun verhaal doen op een podium, aandacht krijgen voor een vraag, praten in een vreemde taal… Denk je eens in hoe moeilijk zoiets moet zijn.

In actie

Maar wat was het mooi en fijn te horen hoeveel van de aanwezigen gelijk in de actie sprongen. Prachtige verbindingen werden gemaakt, afspraken voor een bezoek, een stageplaats en zelfs werk werd aangeboden. Iets dat voor deze groep mensen zoveel moeite kost. Gastvrouw Wendy Prop: “De drempel is ontzettend hoog, dus het is heel fijn dat wij deze verlagen of wegnemen.”

Kookboek

Er was nóg een spannend momentje: 13 leerlingen van Curio isk en Curio entree werkten mee aan het kookboek ‘Ik (k)ook, een kijkje in de keuken van anderstaligen’. Zij wilden het heel graag als cadeau meegeven na afloop van de avond. Pas op het allerlaatste moment wisten we of het er zou zijn. Wat een primeur voor onze partners!

Ik (k)ook

Het is een kookboek vol heerlijke gerechten en vooral ook de persoonlijke verhalen van de nieuwkomers, hun dromen, plannen en ambities. “Bijna een jaar hebben we er met de studenten aan gewerkt met een onwijs tof resultaat!”, vertellen docent loopbaanbegeleider Charlotte Leijs en onderwijsmanager Rogier Raeijmaekers trots.

Met dit prachtige kookboek én een unieke foto op zak, diverse goede gesprekken en nieuwe contacten, gingen de aanwezigen naar huis.

Bekijk de foto’s

Wil je terugblikken of bekijken wat je hebt gemist? Klik op de foto om naar het album te gaan:

2022_Culturele Proeftuin

Deze foto’s zijn gemaakt door Natalia Kasyanenka en Gijs Proost.