Anders Ondernemen: van inzicht naar mindset

10 februari 2023

Evenementnieuws

Anders Ondernemen, natuurlijk kan dat met de ‘mens als nuttige soort’. Tijdens de bijeenkomst op 7 februari in het Jan Tinbergen College keken de ongeveer honderd aanwezigen naar de film van Jos Willemsen. Na het welkomstwoord van directeur Anita Karremans, een korte introductie van Samen in de Regio, legde filmmaker Henk van den Doel uit wat hem bewoog om de documentaire over Jos te maken.

Jos – De mens als nuttige soort

In het kort ging de film over ‘niet meer alleen een negatieve voetafdruk willen verkleinen, maar vooral om in te zetten op het vergroten van een positieve nalatenschap’. En de bijzondere kijk op energie en op eten. Hoe het leven ontstaat, groeit en “dat je dus niet alleen eet en weer uitpoept, maar dat je energie creëert,” aldus discussieleider en Samen in de Regio-koploper Christel Bassing (Innergie).

Kritisch maar oprecht

Na afloop van de film en de presentatie van Jos konden de toehoorders hem vragen stellen. Soms kritisch, soms realistisch, maar vooral vanuit oprechte interesse en welwillendheid. Natuurlijk was het soms ook lastig met zinnen als ‘Denk niet in stoffelijkheid maar in opneembaarheid bij het omzetten van energie.’ Vanuit het publiek kwam de vraag: ‘Hoe dan?’

Samenwerken met systemen

Jos: “Het gaat er vanavond ook niet om, in één stap de wereld te willen veranderen. Het is een aanzet tot een manier om na te denken en van daaruit te gaan handelen. Bewustwording, daar begint het mee. We moeten gaan samenwerken met de systemen. Teaming with life!”

Inspiratie voor het onderwijs

Na afloop van het plenaire gedeelte was het tijd voor de ontdeksessies. Iedereen die vanuit onderwijs aanwezig was, mocht aansluiten bij de workshop van koploper Patrick ’t Hart (Voedselbos Vierhoeven). Hij stelde hen de vraag: “Hoe kun je met de inspiratie uit de film aan de slag in het onderwijs?” Een paar scholen geeft al aan dat ze willen gaan vergroenen: het pand, de gevels en de ruimte eromheen. Ook zijn er opleidingen die projectweken organiseren of gaan organiseren waarbij aandacht komt voor biodiversiteit.

Klein beginnen

De rest van de mensen ging naar de overige ontdeksessies. In die van Hannah Meerhof-Twigt (Twigt-Om) werd nagedacht over wat we nodig hebben om het anders te gaan doen. Zij stelde de vraag: “Wanneer kom jij in beweging?” Een van de eerlijke antwoorden was: “Wellicht werkt een financiële prikkel voor veel mensen sneller.” Bij het merendeel was het nog vaag, maar er werd geroepen: “Het begint allemaal met bewustwording,” en “We moeten niet gelijk groot willen denken. Laten we klein beginnen.”

Drie simpele vragen

Bij de workshop Green Thinking door Christel Bassing werd uitgelegd hoe drie simpele vragen je kunnen helpen om positieve impact te maken: Wat voegt deze keuze toe, kan het duurzamer en is het haalbaar en betaalbaar? Christel: “Zoals Jos al zei, gaat het niet om negatieve energie te verminderen, maar om positieve energie toe te voegen.” Hier werden ook al direct matches gemaakt, van strijkplank tot samenwerken!

Netwerken

Na afloop van de ontdeksessies kwam iedereen weer samen in de aula. Het bleek voor sommigen lastig de koppeling met hun bedrijf of organisatie, of privésituatie te zien, maar voor een paar was het direct helder: “Ik zou het zelfs veel breder kunnen en willen trekken.” Er werd nog geruime tijd nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje, dat werd geserveerd door leerlingen van het Jan Tinbergen College. Zij zorgden er ook al voor dat iedereen aan het begin van de avond werd voorzien van soep en salade. Al het eten werd bereid door leerlingen van Curio isk.

Stof tot nadenken

Wij hopen dat we met deze bijeenkomst een aanzet hebben gegeven. Stof tot nadenken, bood het zeker. “En ga je morgen gelijk mee aan de slag?” werd iemand gevraagd. “Nou, morgen ben ik vrij,” lachte ze, maar daarna: “Ik ben zeker geïnspireerd! Nu nog zien hoe we er concreet mee kunnen beginnen.”

In beeld

Bekijk hier de foto’s die zijn gemaakt door Koen Mol:

2023_Anders Ondernemen. Natuurlijk!