Als striptekenaar wil Wouter een waardevolle bijdrage aan de regio leveren

26 augustus 2021

In de spotlight

Toen Wouter Goudswaard op zijn achtste naar Bergen op Zoom verhuisde, kwamen tijdens de verhuizing oude stripboeken naar boven. Hij ging erin bladeren, las de verhaaltjes en pakte uiteindelijk zelf een potlood: “Het begon met simpele poppetjes tekenen en grapjes verzinnen”, vertelt de eigenaar van Studio Goudbaard. Inmiddels is hij al bijna tien jaar officieel striptekenaar en daarvan is hij ook al meerdere jaren lid van Samen in de Regio.

Met potlood en kroontjespen

Als jongetje bezocht Wouter samen met zijn vader stripbeurzen en praatte zoveel mogelijk met andere striptekenaars om alles over het vak te weten te komen. “Op een gegeven moment kwam ik in contact met een vrouw die striptekenaars onder de achttien jaar graag wilde helpen. Ik was veertien toen ik wat instuurde. Zij zag er wel wat in. Het had de titel Supervoet en het inktmysterie. Het ging over grote voeten, iets waar ik als jongetje toen mee bezig was. Het was heel waardevol dat er toen een verhaal van mij honderd keer gedrukt werd.”

Het bleek het begin van vele tekeningen maken en mooie samenwerkingen ontwikkelen. Het liefst werkt Wouter met potlood en pen: “Als ik een opdracht krijg, laat ik het eerst op me inwerken. Het idee moet vallen. Dan maak ik een ruw schetsje met potlood. Daarna ga ik met een kroontjespen de echte lijnen tekenen. Daar moet je wel een vaste hand voor hebben”, zegt hij lachend. “Als de tekening klaar is, ga ik alles digitaal inkleuren.”

Lokale betrokkenheid

Wouter voelt zich een echte Bergenaar, ook al is hij er niet geboren. Hij vindt het waardevol om lokaal betrokken te zijn. Voor Samen in de Regio tekende hij bij een evenement al eens live cartoons en dit jaar presenteerde hij een heuse Vastenavendpuzzel. “Ook heb ik een stripboek gemaakt voor de Vrienden van het Markiezenhof, voor de weervisserij heb ik iets gemaakt en in samenwerking met ’t Rijks. Dat zijn toffe dingen, omdat ze uniek zijn. Al die bedrijven en organisaties maken Bergen op Zoom tot Bergen op Zoom.”

Dingen waar hij trots op is, zijn niet moeilijk te benoemen: “De scenario’s die ik voor de Donald Duck heb mogen schrijven, zijn heel tof.” Verschijnen in een van ’s lands bekendste weekbladen, dat lukt niet zomaar: “Het is belangrijk dat je een duidelijk verhaaltje schrijft met een ronde grap. Je mag niet met vragen blijven zitten. Wat ik ook erg leuk vind is het maken van zoekplaten. Daarin heb je zoveel vrijheid.” Voor Samen in de Regio is Wouter intussen bezig met iets wat hij ook erg mooi vindt om te doen: “Als ik kan helpen, doe ik dat. Zo ben ik nu met School Oost bezig om een betonnen blok op het schoolplein samen met de kinderen op te frissen. Het wordt een podium. We maken samen een ontwerp en gaan het dan maken. Dat vind ik supergaaf.”