Iedereen kan bijdragen, aan anderen kansen bieden

6 juli 2020

In de spotlight

Li-ja Termijn is projectleider Nederlands op de Werkvloer bij taleninstituut EBC. Ze werkt hier sinds 2015 en maakte al snel kennis met het Samen in de Regio netwerk. Dat wil ze heel graag nog breder in gaan zetten om met bedrijven, organisaties én de cursisten te komen tot mooie kennismakingen met een maatschappelijke meerwaarde.

Naast taallessen in meer dan 15 talen biedt EBC tevens andere vormen van taalondersteuning, onder meer aan werknemers en werkzoekenden die moeite hebben met de Nederlandse taal. Dat kan om schrijven gaan, maar net zo goed over het spreken en begrijpen ervan. Soms betreft het mensen die een andere moedertaal hebben maar er zijn ook andere redenen waarom iemand extra taalscholing nodig heeft. “We geven lessen in groepsverband én op individuele basis”, legt Li-ja uit. “We werken in opdracht van werkgevers en begeleiden tevens mensen bij het vinden van een baan.”

Alle mogelijkheden aanpakken

Naast de taallessen staat inburgering op de lijst met cursussen. “Deze cursisten proberen we ook te begeleiden richting een baan”, meldt de projectleider. “Inburgering is maatwerk. Iedereen heeft andere hulp en vaardigheden nodig om aan het werk te kunnen gaan óf te blijven. Daarom zijn we blij met de mogelijkheden die Samen in de Regio biedt. We hebben met het gezamenlijke initiatief Taal Werkt! een mooie manier gevonden om werkgevers handvatten te geven bij het verbeteren van de taalvaardigheid bij werknemers.”

Daar blijft het voor EBC echter zéker niet bij. Het opleidingsinstituut legt graag contacten met andere leden van het grote Samen in de Regio netwerk om eens te kijken hoe op een maatschappelijke wijze de cursisten kunnen proeven van de dagelijkse praktijk. Li-ja: “Alleen theorie is niet voldoende om te integreren en je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We zijn actief op zoek naar ondernemers, werkgevers en organisaties die ervoor openstaan om wat tijd vrij te maken voor mensen die heel graag nieuwe kansen krijgen. Soms omdat ze even willen aftasten of een bepaalde sector of baan wat voor ze is, soms omdat ze graag in de praktijk aan hun taalvaardigheid willen werken. Zo kunnen zij de taal oefenen en tegelijkertijd de arbeidsmarkt leren kennen. ”

Alle beetjes…

Betekent dat automatisch dat bedrijven en organisaties die op deze wijze een steentje willen bijdragen heel veel tijd kwijt zijn? “Helemaal niet”, stelt Li-ja gerust. “Soms is een gesprek van een half uur al heel veel waard, als dat antwoorden biedt op vragen die mensen hebben. Of eens een dag meedraaien, een week proeven van de praktijk; onze cursisten zijn blij met ieder aanbod, iedere kans. Ook daarom is Samen in de Regio voor ons zo’n belangrijke partner. We hopen via dat netwerk heel veel sociaal betrokken partners te bereiken, die graag wat bijdragen.”

Is het iets voor jouw bedrijf of organisatie? Wil je ook helpen het verschil te maken? Neem gerust eens vrijblijvend contact op met Li-ja: l.termijn@ebc.nl