8 scholen koken 400 liter soep

10 maart 2023

Match

Op vrijdag 10 maart, tijdens NLdoet, werd door leerlingen van 8 verschillende scholen in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Steenbergen maar liefst 400 liter soep gemaakt! De aanleiding is de start van het project VoedSaam West-Brabant. De goed gevulde soep is voor minima en daklozen.

Donatie van 17.000 kilo

“Vanuit een donatie ontvingen wij vorig jaar 17.000 kilo tomaten. Deze tomaten zouden eigenlijk worden doorgedraaid. Ontzettend zonde natuurlijk! Dat vond Van Adrichem ook, dus schonken zij ze aan Samen in de Regio. Ze werden opgehaald door H.Essers Logistics en opgeslagen in een vriescontainer,” vertelt Anita Karremans.

Over VoedSaam West-Brabant

Stichting VoedSaam West-Brabant is een samenwerking tussen Curio isk, WOD4Lif(v)e, Our Workflow en Samen in de Regio en richt zich op het creëren van een gezonde en duurzame voedselomgeving in West-Brabant. Eén van de projecten is het maken van soep. Door samen te werken met lokale bedrijven en scholen, wordt er gezorgd voor een duurzame voedselproductie en wordt de lokale economie gestimuleerd.

Goedgevulde soep

Dit project biedt de leerlingen van Curio isk en Our Workflow een kans om werkervaring op te doen en hun vaardigheden te ontwikkelen in een professionele keukenomgeving. De soepen worden opgehaald door lokale organisaties, zoals het Leger des Heils en SDW. Zij zorgen vervolgens weer voor de verspreiding.

Ingrediënten rondbrengen

Voor deze soep-challenge, op de vrijdag van NLdoet, leverde Van Hooijdonk Groente&Fruit de overige groenten en kruiden voor de soep, voor ‘een vriendenprijs’. “Met alleen tomaten ben je er natuurlijk nog niet!”, aldus Wendy Prop van Samen in de Regio. Samen met Sabine Hogerwaard van WOD4Lif(v)e reed zij met gepensioneerd chauffeur Jan van Egeraat donderdag alle scholen (Aventurijn College, Pomona, Het Kwadrant, Curio steenspil, Curio Hospitality, ’t Ravelijn, Norbertus Gertrudis Mavo en de Kameleon) af om de ingrediënten te bezorgen.

Bijzondere kick-off

“Met deze bijzondere kick-off hopen wij te laten zien wat ons doel is: een positieve impact maken op de gemeenschap door het aanbieden van gezonde voeding aan mensen die deze goed kunnen gebruiken,” vertelt Sabine Hogerwaard. “Onze missie is het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van duurzaamheid door het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Deze soep-challenge is hiervan een goed voorbeeld!”

Kijk voor meer informatie over het project op www.voedsaamwestbrabant.nl.

Videobeelden

Bekijk de beelden die ZuidWest TV/Update maakte op Curio steenspil: