Anders denken en anders doen dan verandert er echt iets

10 februari 2021

Evenementnieuws

Dinsdag 9 februari was het laatste purpose college van Samen in de Regio te volgen (en nog terug te kijken) via een livestream. “In elk college raken de deelnemers enthousiast om het samen een beetje anders te doen met telkens een goed voorbeeld als inspiratie”, zo vat Marlies van Lier de doelstelling van de purpose colleges samen. Deze keer het verhaal van Jaap Korteweg, beter bekend als de Vegetarische Slager.

Wie hier zoekt houden we graag hier

Met Dominique Wijnekus maken we kort een zijstap naar de arbeidsmarkt en het online platform West Brabant werkt door. Werkzoekenden en werkgevers vinden elkaar op dit platform. CV’s zijn te lezen en toegang tot contactgegevens is mogelijk. Heel gemakkelijk krijg je inzicht in de vraag en het aanbod van werk dichtbij, in de regio.

‘Purpose’ is in goede handen bij Samen in de Regio

“We brengen alle ideeën en wensen die we verzamelden bij de colleges bij elkaar en kiezen drie thema’s waarmee we met ons netwerk aan de slag gaan”, zo onthult Anita Karremans de plannen van Samen in de Regio. “De input is enorm waardevol. Voor gemeentes hebben we bijvoorbeeld informatie die hen input geeft bij het opstellen van de omgevingsvisie. Ook waardevol zijn de ideeën van de jongeren, die deelnamen aan de gesprekken. We gaan deze jongeren een plek en stem geven binnen ons netwerk en helpen hun doelen te realiseren. Daarnaast gaan we de goede initiatieven verbinden.

Innovatief zijn en ook een beetje dwars, dat komt van pas bij het ondernemen

Jaap Korteweg groeit op in een boerenbedrijf. Aan de tafel in de studio van Zuidwest TV vraagt Marlies van Lier hem naar de wel heel opvallende omwenteling van een boer die besluit om vegetariër te worden. “Het was mij echt te doen om de ethische kant van de vleesindustrie. Die dieren leiden geen waardig leven. Tel daarbij op hoe belastend de productie is voor het milieu.”

Gouden Bal!

Een echte vleesliefhebber die een vleesvervangend product ontwikkelt, heeft een uitdaging.  Korteweg deelde zijn plannen en vond de juiste mensen om mee samen te werken: experts uit de vleestechnologie om de typische structuur te verkrijgen en chefkoks om er ‘het lekkere van vlees’ aan te geven. “Toen we mensen voor de gek konden houden, wisten we dat we een succesvol product hadden gemaakt”, lacht de Vegetarische Slager. Bij de wedstrijd op zoek naar de beste gehaktbal van het land, georganiseerd door een landelijke krant, scoorden zij de derde plaats met nota bene een vegetarische gehaktbal! Geen van de fijnproevers had enig idee.

Ook met melk om de tuin leiden?

Jaap Korteweg is ook in een nieuw avontuur gestapt: melk en vooral kaas maken zonder koeien. Melkkoeien leveren tien keer meer melk dan ze van nature zouden doen. “Het is als bio-industrie”, zo meent hij. Hij geeft zichzelf zeven jaar de tijd, waarvan nu één jaar is verstreken. Kijkers naar de livestream zijn geïnspireerd door zijn vasthoudendheid voor plannen op langere termijn en daarmee een betere toekomst voor mens, dier en aarde.

Inspiratie

Ook dit laatste college sluiten we af met gesprekken tussen de partners aan de actietafels. Hen vragen we ook naar een reactie op de reeks van colleges: “het levert nieuwe contacten op in deze stille tijd”, “elke keer was er inspiratie om iets kleins anders te doen, persoonlijk en in mijn bedrijf”, “professioneel en waardevol, het is een gemeenschappelijk doel en met de colleges voelt het ook als samen doen”, “de mix van gesprekspartners maakt het extra interessant.” Wordt vervolgd!

Bekijk hier de livestream terug
https://youtu.be/yoHGAwNXoh0?t=439