Hoe zit dat? De onderwijsdag terwijl je niet op school bent.

13 augustus 2019

Match

Rijksscholengemeenschap ’t Rijks maakt in de laatste weken voor de vakantie, na de proefwerkweken voor de leerlingen van 2VWO een actief programma. 119 leerlingen staken de handen uit hun mouwen en hielpen met klussen.

’t Rijks is aangesloten bij Samen in de Regio. De leerlingen gingen aan de slag bij twaalf andere partners. Zo komt een betrokken netwerk goed van pas. Een leuke samenwerking was telkens snel gevonden. Mooie matches en die delen we graag …

Onkruid vergaat wél. Participatiecafé vond de juiste partner.
Participatiecafé De Bunt in Putte heeft een terras dat bij goed weer veel wordt gebruikt. De 2VWO leerlingen van Rijksscholengemeenschap ’t Rijks zijn hier na de proefwerkweken aan de slag gegaan om het onkruid te lijf te gaan. Door PC De Bunt was al wat voorwerk gedaan, maar het moest nog wel tussen de tegels worden verwijderd met krabbers en hogedrukreinigers.

Winny van de Graaf van De Bunt vertelt dat het een mooie maandagochtend was. “De leerlingen kwamen in eerste instantie wat slaperig binnen”, zegt ze knipogend. “Maar ze zijn daarna serieus aan de slag gegaan en er is hard gewerkt. We hebben ze daarom getrakteerd op een gezellige lunch.” De activiteit was meteen een mooie manier om jonge mensen eens kennis te laten maken met een verbindende plek die allerlei mensen uit de samenleving bij elkaar brengt. Daarvoor moet je namelijk bij de Bunt zijn.

Wandelen bij S&L Zorg, da’s meer dan een frisse neus
Op locatie Lambertijnenhof van S&L Zorg is het heerlijk wonen voor de cliënten. Mooie woningen in een groene omgeving met zelfs een bos ‘in de achtertuin’. Naar buiten!, zou je denken, toch gaat dat niet zo gemakkelijk.

Maar met vijf leerlingen van ’t Rijks een ochtend erbij, wordt dat gemakkelijker. De hakken konden thuis blijven, makkelijke schoenen aan, want de cliënten zijn enthousiast en nemen geen genoegen met een korte wandelroute. Cliënten in de rolstoel gingen ook lekker mee. “Van een wandelingetje maken de bewoners zelfs een klein feestje, dat vind ik heel bijzonder”, aldus een leerling.

Nog onder de indruk van de gezellige wandeling kregen de leerlingen ook nog een lunch, samen eten met de cliënten. Nog een feestje, wat een dag! Voor de cliënten én voor de leerlingen.

Aanpakken bij de voetbalvereniging SC Welberg
De leden van voetbalvereniging SC Welberg zijn enthousiast en steken een handje toe daar waar nodig. De club draait op volle toeren en iedereen die wil kan er komen voetballen. Toch is het klussen op het terrein en rondom het clubhuis nooit klaar. Extra handjes, al is het maar een ochtend, komen dan voor deze partner van Samen in de Regio goed van pas.

En daar vonden we de match. Leerlingen van ’t Rijks fietsten op 24 juni al vroeg het terrein van SC Welberg op, waar Loes Baselier hen welkom heette. Gelukkig had ze een groep stoere leerlingen die van aanpakken wisten, want de klus was niet voor ‘watjes’. Een opfrisbeurt voor de reclameborden, het welig-tierende-maar-niet-welkome onkruid verwijderen op het terrein.

“Er is enorm hard gewerkt. Ik ben onder de indruk van de inzet van de leerlingen.”, vertelt Loes Baselier. “En wat leuk dat het leerlingen uit Steenbergen waren!”. Een lunch hadden ze wel verdiend. Blij dat de klus erop zat, maar met plezier gedaan, zo lieten de leerlingen weten.